U heeft een Covid-test nodig deze zomer omwille van een reis?


Vanaf 26 juni 2021 kan je zelf ook een activatiecode aanvragen om een gratis (terugbetaalde) of betalende PCR-test te laten afnemen in een afnamecentrum.

Iedereen met verblijfplaats in België en die nog niet de kans heeft gekregen om zich volledig te laten vaccineren, kan 2 terugbetaalde testen bekomen vanaf de leeftijd van 6 jaar.

Je kan ook een betalende test aanvragen, bijvoorbeeld als je de 2 terugbetaalde testen al hebt opgebruikt of hier geen recht op hebt.

  • Een activatiecode voor een terugbetaalde PCR-test is 10 dagen geldig.
  • Een activatiecode voor een betalende test is 30 dagen geldig.
  • De vooropgestelde maximum prijs voor een betalende test is €55. Op vraag van de burger kan er voor de betalende test gevraagd worden naar een snelle PCR test (resultaat binnen 3u), voor deze test is de vooropgestelde maximumprijs €120.
  • In de periode dat de activatiecode geldig is moet je je laten testen, buiten deze periode kun je geen test inboeken en verliest de code ook zijn waarde.

Praktisch:

Hoe vraag je een activatiecode aan voor een gratis (terugbetaalde) of betalende PCR-test als inwoner van België:

  1. Meld je aan op https://mijngezondheid.be (met je eID, Itsme, …)
  2. Klik op de link voor de aanvraag van de activatiecode voor een gratis PCR-test: ’Een code voor een gratis of betalende PCR test aanvragen *’ en volg de stappen
  3. Om een testmoment in te boeken bij een testcentrum klik op de link “Afspraak maken voor een test met een code” en volg de stappen.

Hoe vraag je een activatiecode aan voor een betalende PCR-test als niet-inwoner van België :

  1. Ga naar https://mijngezondheid.be. Je hoeft je niet aan te melden.
  2. Klik op de link voor de aanvraag van de activatiecode voor een betalende PCR-test: ’ Een code voor een betalende PCR test aanvragen (niet inwoner van België)’ en volg de stappen
  3. Om een testmoment in te boeken bij een testcentrum klik op de link “Afspraak maken voor een test met een code” en volg de stappen.

Het testcentrum weet normaal gezien dat het gaat om een gratis of betalende PCR-test, maar neem voor alle zekerheid je activatiecode mee en geef het nog eens door in je testcentrum.


Voor mensen die terugkeren naar België vanuit een rode zone verandert er voorlopig niets. Zij vullen het PLF in, krijgen via deze weg een CTPC-code en kunnen met die code een afspraak inboeken voor een test.


Waar?

De testafname gebeurt in het pretriagecentrum - Ardooisesteenweg 276 te Roeselare (vroegere Ardolab).